Варто знати

З архіву ПУ. Господиням на замітку: Голодна кутя і не тільки – що треба готувати на Водохресний Святвечір

Кутя

Складові:

Пшениця – 1 ст.

Вода – 3 ст.

Рослинна олія – 1 ст.л.

Мак – 150 г.

Родзинки – 100 г.

Волоські горіхи – 100 г.

Мед – 3 ст.л.

Сіль за смаком

Приготування:

Ретельно переберіть, промийте і замочіть на кілька годин пшеницю. Після, зваріть її додавши сіль і рослинне масло. В цей час замочіть мак в окропі і залиште його розбухати приблизно на 1 годину.Родзинки теж замочіть, але всього лише на 20 хвилин.

Набряклий мак відкиньте на сито і залиште стікати. Коли зайва рідина стече, перетріть мак в блендері до появи білого молочка. Обсмажте волоські горіхи не сухий сковороді, після чого подрібніть. У зварену пшеницю додайте мак, родзинки, горішки і полийте все медом. Перемішайте кутю і подавайте до столу.

Узвар

Складові:

Яблука сушені 100г

Вишні сушені 100г

Сливи сушені 100г

Родзинки 50г

Вода – 3 л

Цукор – 0,5 склянки

Приготування:

Промиваємо сухофрукти і закладаємо в холодну воду.

Додаємо за смаком цукор, даємо воді закипіти. Кип’ятимо кілька хвилин і знімаємо з вогню

Ми залишаємо узвар настоятися протягом 5-6 годин.

Перед подачею на стіл узвар треба процідити.

Салат з буряку

Складові:

Буряк – 1 шт.

Волоські горіхи – 150 г.

Чорнослив – 10 шт.

Рослинна олія;

Сіль.

Приготування:

Буряк відваріть або запечіть в духовці, після чого остудіть, почистіть і натріть на крупній тертці. Волоські горіхи підсмажте на сковороді без олії, подрібніть їх і додайте до буряка. Чорнослив обшпарте окропом і поріжте невеликими шматочками. Змішайте всі інгредієнти в салатниці, посоліть і полийте олією.

Грибна юшка (соус)

Складові:

100 г сушених грибів

1.5 л води, цибулина

1-2 ст л борошна

рослинне масло, сіль, перець.

Приготування:

Гриби помити і замочити на 3-4 години. Відварити в тій же воді.

Процідити, дрібно нарізати. Цибулю дрібно нарізати, посолити і підсмажити, додати гриби, влити грибний відвар (150 г залишити) і тушкувати. Приправити спеціями. У склянці холодного грибного відвару добре розмішати борошно і влити до тушкованим грибам в кінці варіння. Коли почне густіти, добре розмішати і зняти з вогню.

З цим соусом можна поливати голубці, вареники і т.п.

Вареники з капустою і грибами

Складові:

1/2 кг квашеної капусти

2-3 сушених грибів

цибулина

4 ст. л олії

сіль, перець, запашний перець.

2,5 ст. борошна

3/4 ст. води

сіль, олія

Приготування:

Гриби помити, залити холодною водою, залишити на годину. Посолити, додати пару зерен запашного перцю, чорний перець, відварити. Процідити і нарізати.

Капусту помити, віджати, дрібно посікти. Вимішати з грибами. Цибулю дрібно нарізати, підсмажити. Все змішати і знову підсмажити. Посолити, поперчити.

Готуємо тісто. Замішуємо борошно, воду, сіль і трохи олії.

Готовою начинкою наповнити вареники і відварити

Редакція може не поділяти думки авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації в матеріалах із посиланням на зовнішні джерела. Роміщення цієї публікаці на інших сайтах без відкритого активного посилання на LikeMe заборонено.