Минуле

ГУЛАГ ЗАБРАВ ВІД 15 ДО 30 МІЛЬЙОНІВ ЖИТТІВ ЛЮДЕЙ

На ГУЛАГ покладалися такі важливі для режиму завдання, як:

  • Ізоляція радянським режимом «ненадійних елементів»;
  • Використання в’язнів як дешевої робочої сили;
  • Відкриття нових табірних комплексів;
  • Ліквідація певних категорій в’язнів;

Наприкінці 1930 — початку 1940-х рр. було створено чимало спеціалізованих управлінь ГУЛАГ (Дальбуд, Гідробуд та ін.), які, використовуючи безоплатну працю численних в’язнів, звершили чимало будов загально-союзного значення, серед яких зокрема — Дніпрогес, Біломорсько-Балтійський канал, Комсомольськ-на-Амурі та ін.

Від 1940-х років ГУЛАГом фактично монополізовано проведення наукових досліджень для військових потреб шляхом створення так званих «шарашок» — закритих науково-дослідних установ де працювали ув’язнені.

Табірні комплекси ГУЛАГу, які підпорядковувалися лише Москві, були розкидані по всьому СРСР. На середину 1940-х рр. їх налічувалося кілька сотень. 18 млн людей пройшли через радянські табори та колонії в період із 1929 по 1953 р.; разом із військовополоненими, «спецпоселенцями», засланцями вимальовується страшна картина — 28,7 мільйони чоловік пройшли «очищення» у ГУЛАГу. З 1934 по 1953 рік було проведено до 800 тисяч політичних страт.

Кількість померлих у ГУЛАГу в період з 1918 по 1956 рік – від 15 до 30 мільйонів.

Редакція може не поділяти думки авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації в матеріалах із посиланням на зовнішні джерела. Роміщення цієї публікаці на інших сайтах без відкритого активного посилання на LikeMe заборонено.

One thought on “ГУЛАГ ЗАБРАВ ВІД 15 ДО 30 МІЛЬЙОНІВ ЖИТТІВ ЛЮДЕЙ

Comments are closed.