Дім

Як зберігати сир? Поради швейцарських сироварів.

“Сьогодні мрії – завтра подорожі”, – говорить Швейцарія. Так воно і є.

Швейцарський сир можна знайти не тільки в сирному бутіку, але і в звичайнісінькому супермаркеті біля будинку, а то і в власному холодильнику (один раз потрапивши туди, він уже не хоче залишати вас :)).

Ось буквально днями з’явилася замітка про те, як зберігати сир. Оригінал ви знайдете на сайті Cheeses from Switzerland , а ми швиденько перекажмо, що ж нам там радять 🙂

Коли мова заходить про зберігання продуктів, виявляється, що різні продукти вимагають різних умов. Що стосується сиру, то найкращим місцем для нього буде холодильник: низька температура гальмує метаболічну активність і мікроорганізми, які є в сирі, розмножуються повільніше. Як результат, сир довше залишається придатним до вживання і псується не так швидко, як при кімнатній температурі. Найголовніше завдання – правильно упакувати сир, зберігати кожен шматочок окремо, загорнутим в спеціальний папір.

Де зберігати сир?

Сир повинен зберігатися в холодильнику, а температура в ньому повинна бути не вище 5 градусів. Різні температурні зони всередині холодильника дають можливість зберігати різні продукти в потрібних їм умовах.

Ідеальна температура для твердих сирів – 5-10 градусів. Так що краще місце для зберігання такого сиру – центральна частина холодильника.

Екстратверді сири на зразок сбрінц можуть зберігатися в прохолодному темному місці при температурі до 15 градусів.

Подбайте про те, щоб дістати сир з холодильника хоча б за 30 хвилин до подачі. Це дозволить розкритися аромату. Зовсім як з вином.

Як упакувати сир?

Сир, куплений в сирному відділі або сирній крамниці, зазвичай загорнутий в спеціальний папір для сиру. Він складається з двох шарів: тонка фольга з внутрішньої сторони, яка не дає сиру засохнути, але в той же час дозволяє йому дихати, і міцний захисний шар з зовнішньої сторони.

В ідеалі потрібно зберігати сир саме в такому папері.

Але також можна загорнути сир в харчову плівку, зробивши в ній кілька дірочок, щоб сир мав доступ до кисню.

Сир, упакований в вакуум, також повинен бути загорнутий в спеціальний папір або плівку, відразу після розтину.

М’які сири в дерев’яних коробочках можуть в них і зберігатися.

Чи потрібно викидати сир, якщо на ньому з’явилася цвіль?

В принципі це залежить від самого сиру і цвілі, чи є цвіль бажаною для цього сиру, чи вона з’явилася в результаті неправильного зберігання.

Наприклад, білі і блакитні сири з пліснявою саме такими і замислювалися, не потрібно боятися цієї цвілі.

У випадку з твердими сирами цвіль може з’явитися на їх поверхні. Якщо це сталося, її потрібно зрізати.

У випадку з сирними і м’якими сирами цвіль часто вражає сир зсередини. Такий сир потрібно викидати.

Як зробити так, щоб в холодильнику не пахло сиром?

Якщо сир загорнутий у фольгу або спеціальний папір, ви практично не відчуєте запаху. Для зберігання сильно пахнучих сирів краще придбати контейнер з фільтром: з одного боку він дозволяє сиру дихати, а з іншого – не дає специфічному запаху поширюватися по холодильнику. І, звичайно, можна використовувати класичні підноси з кришкою, які підходять для вашого холодильника.

Редакція може не поділяти думки авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації в матеріалах із посиланням на зовнішні джерела. Роміщення цієї публікаці на інших сайтах без відкритого активного посилання на LikeMe заборонено.